پزشک سایت

پزشک سایت

چهارشنبه, اردیبهشت ۱۰, ۱۴۰۴

پزشک سایت - راهنمای شما در مسیر سلامت و بهبود، با اطلاعات جامع پزشکی و مقاله های تخصصی

در تماس باشید

سرطان

هشدار درباره سی‌تی‌اسکن؛ تشخیص امروز، سرطان فردا؟

هشدار درباره سی‌تی‌اسکن؛ تشخیص امروز، سرطان فردا؟

پژوهش جدیدی نشان می‌دهد که سی‌تی‌اسکن با وجود مزایای تشخیصی حیاتی، اگر بی‌رویه و بدون ضرورت انجام شود، ممکن است در آینده به قیمت ابتلا به سرطان تمام شود. محققان تخمین می‌زنند که این نوع تصویربرداری در سال ۲۰۲۳ به‌تنهایی ممکن است بیش از ۱۰۰ هزار مورد جدید سرطان در ایالات متحده ایجاد کرده باشد.

مطالعه‌ای تازه از دانشگاه کالیفرنیا سانفرانسیسکو هشدار می‌دهد که سی‌تی‌اسکن – ابزاری پرکاربرد در پزشکی مدرن – ممکن است به‌طور غیرمستقیم جان انسان‌ها را در معرض خطر قرار دهد. این تحقیق که داده‌های مربوط به ۶۱.۵ میلیون نفر را در سال ۲۰۲۳ بررسی کرده، تخمین زده است که تشعشعات ناشی از سی‌تی‌اسکن، می‌تواند موجب بروز بیش از ۱۰۳ هزار مورد سرطان در آینده شود.

به گفته‌ی دکتر ربکا اسمیت-بیندمن، رادیولوژیست و محقق ارشد این پروژه، با وجود آنکه سی‌تی‌اسکن می‌تواند در نجات جان بیماران نقش کلیدی داشته باشد، ولی استفاده بی‌رویه از آن، خصوصاً در مواردی که ضرورتی برای انجامش وجود ندارد، باعث افزایش خطر ابتلا به برخی از شایع‌ترین انواع سرطان خواهد شد.

مطابق این تحقیق، بیشترین موارد سرطان‌های احتمالی مربوط به سی‌تی‌اسکن شکم و لگن (حدود ۳۷٬۵۰۰ مورد) و سپس اسکن قفسه سینه (بیش از ۲۱٬۵۰۰ مورد) است. همچنین پیش‌بینی می‌شود سرطان ریه با بیش از ۲۲٬۰۰۰ مورد، شایع‌ترین نوع سرطان مرتبط با این نوع تصویربرداری باشد. پس از آن، سرطان روده بزرگ، لوسمی، مثانه و در زنان، سرطان سینه از دیگر پیامدهای محتمل هستند.

هرچند کودکان و نوجوانان به دلیل حساسیت بیشتر به اشعه، در معرض ریسک بالاتری قرار دارند، اما بیشتر این سرطان‌ها در بزرگسالان اتفاق می‌افتد؛ چراکه آنها بیشترین میزان استفاده از سی‌تی‌اسکن را دارند.

یکی از دلایل اصلی این آمار نگران‌کننده، افزایش تعداد اسکن‌های چندمرحله‌ای است که در طی یک جلسه، فرد دو یا چند بار در معرض تابش قرار می‌گیرد. به گفته‌ی پژوهشگران، استفاده از سی‌تی‌اسکن از سال ۲۰۰۷ تاکنون بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته و همین افزایش مصرف، همراه با بالا رفتن سن جمعیت، عامل مهم رشد خطرات بالقوه بوده است.

این مطالعه نتیجه‌گیری می‌کند که اگرچه سی‌تی‌اسکن بخشی جدایی‌ناپذیر از پزشکی مدرن شده است، اما کاهش دوز تابش، کاهش دفعات تصویربرداری و استفاده از روش‌های جایگزین مثل MRI یا سونوگرافی در شرایط مناسب، می‌تواند مانع از بروز سرطان‌های قابل پیشگیری شود.

نظر شما در مورد این مطلب چیست ؟

با کلیک بر روی یکی از ستاره ها از ۱ تا ۵ امتیاز دهید :

امتیاز : / ۵. تعداد نظر :

هیچ نظری داده نشده است .

اشتراک گذاری:
img
نویسنده

زهرا ق

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. زمینه‌های مورد نیاز مشخص شده‌اند.